Smagfuld forvandling og oplevelse med en vegetar frokostordning

Frokostordninger er populære blandt virksomheder, som ønsker at give deres medarbejdere et sundt måltid i hverdagen. Valg af kost har virkning på arbejdsgangen, som kan blive boostet af sunde, proteinrige og næringsrige råvarer. Mange vælger kød som primær proteinkilde, men der er også vegetariske proteinkilder. I takt med at flere ønsker mere grønt i hverdagen er virksomhederne på udkig efter frokostordninger, som består af vegetarretter og salater. Virksomhederne har til at ønske at bidrage til medarbejdernes velvære og velbefindende, som skaber et sundere arbejdsmiljø, hvor medarbejderne indtager sunde fødevarer. Det øger energiniveauet, og med et velsmagende måltid, hvor man sammen nyder maden, øger det også det sociale på arbejdspladsen.

Frokosten bliver samlingspunktet for dagen, hvor man på kryds og tværs interagerer med sine kollegaer, hvorfor det er vigtigt, at man også glæder smagsløgene, så man er fælles om oplevelsen. Det har sine fordele, at etablere en frokostordning på arbejdet, da det er et signal om, at man vil sikre sig varieret og sund mad, hvorfor forvandlingen ligger i at efterlade madpakken derhjemme og få en frokost, hvor der er tænkt over hver detalje. Maden skal ikke alene være sund, men også velsmagende. Derudover opnår man som virksomhed også, at produktiviteten på arbejdspladsen øges.

Hvilke fordele har det, at man som firma vælger en vegetarisk frokostordning?

Den generelle opfattelse af at vælge en frokost, der består af vegetarisk mad er ofte, at det er sundere, men det er ikke alene sundhedsmæssige fordele, man tilegner sig med en vegetarisk frokostordning. Det har selvfølgelig sundhedsmæssige fordele for kroppen og sindet, men udover dette har det også miljømæssige og etiske fordele, når man vælger vegetarisk kost.

De sundhedsmæssige fordele ved at vælge en vegetar frokostordning er, at vegetarisk kost er rig på vigtige vitaminer, fibre, antioxidanter og mineraler. Det har betydning for blodtrykket samt kolesterol, hvorfor det er medvirkende til at reducere sygdomme. Vegetariske råvarer og retter er ofte lavere på kalorier og mindre mættet fedt, hvorfor det også har betydning for vægten.

Når der tænkes i miljømæssige fordele ved at vælge en vegetar frokostordning, har dette valg betydning for udledningen af drivhusgasser, lavere forbrug af vand og indflydelse på biodiversiteten. Virksomheder, som vælger en frokostordning, der består af vegetarråvarer, er med til at reducere C02-fodaftrykket, da det medvirker til lavere produktion af kød, som er en af kilderne, der øger drivhusgasserne. Ligeledes har det betydning for vandforbruget, da vegetarråvarer oftest anvender mindre vandressourcer. Når efterspørgslen på kød er faldende, medfører det, at der er mindre behov for arealer til kvægdrift, hvorfor skove og andre naturområder bevares.

De etiske fordele bygger ligeledes på efterspørgslen på kød, da en vegetarisk livsstil tager hensyn til dyrevelfærd. Derigennem er der mindre efterspørgsel på kød.

Hvad kan en vegetar frokostordning bestå af?

Når man vælger en vegetarisk frokostordning, er det vigtigt, at denne består af rige proteinkilder, da det er essentielt for kroppen. Proteinrig vegetarisk kost kan bestå af kikærter, sorte bønner, røde og grønne linser m.fl.

Proteinrige kilder opdelt i genre:

  • Bønner og linser: Sorte bønner, kikærter, røde linser, grønne linser, mungbønner
  • Tempeh og tofu: Tempeh, fast tofu, silke tofu
  • Nødder: Valnødder, mandler, cashewnødder
  • Frøer: Chiafrø, quinoa, hampfrø
  • Korn: Havre, hirse, bulgur
  • Kornprodukter: Fuldkornsbrød, fuldkornspasta
  • Grøntsager: Grønne ærter, spinat, asparges, broccoli
  • Mejeri: Cottage cheese, græsk yoghurt
  • Kødalternativer: Vegetarbøf (plantebaseret), vegetarpølse (plantebaseret)
  • Alger: Chlorella, spirulina

Ovenstående proteinkilder er ikke alene kilder til protein, men også vigtige mineraler, vitaminer, sunde fedtstoffer og kulhydrater.

Valg af vegetar frokostordning

Der er rige muligheder i sammensætningen af en lækker vegetar frokostordning, som giver alle en smagfuld oplevelse. En vegetar frokostordning kan også sammensættes med kødprodukter, da ønskerne blandt medarbejderne kan være forskellige. Derfor er det vigtigt, at gøre sig overvejelser om, hvad frokostordningen skal bestå af, men det kan være tidskrævende at hente tilbud fra flere, hvorfor man kan anvende frokosttilbud-portaler til formålet. Her kan man blot angive ønskerne til frokostordningen og få tilsendt tilbud, hvor man kan gå videre med ét af køkkenerne. En vegetarisk inspireret frokostordning kan anlægges som en buffet, hvor der er retter, tærter, suppe, snacks, frugt, salater m.v.

Herunder er et bud på, hvordan en vegetarisk frokostordning kan sammensættes:

  • Salat – Quinoasalat med grøntsager, kikærter, agurk, cherrytomater og en citron-vinaigrette.
  • Forret – Linsesuppe
  • Hovedret – Vegetarisk lasagne med lag af grøntsager, ricotta og marinara sauce.
  • Tærte – Broccoli-quiche med grøn salat.
  • Snacks – Gulerods- og agurkestave med hummus.
  • Frugt – Frugtspyd
  • Dessert – Yoghurt med nødder og bær

Frokostordningen kan variere fra dag til dag og uge til uge alt efter det koncept, der bliver aftalt med køkkenet. Menuen kan være sæson- og højtidsinspireret, bestå af kolde og varme retter og nogle køkkener tilbyder også juice.

Læs mere om muligheden for en frokostordning hos frokostordninger.dk her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *