Barnets trivsel i en skilsmisse

Midt i skilsmisse? Barnets trivsel afhænger af mor og far

Forældres konflikt kan overtage og fylde så meget, at barnets behov bliver glemt og begravet midt i skænderier og bitterhed. Men undersøgelser viser, at hvis forældrene har en konflikt, så trives barnet dårligere sammenlignet med andre børn, som også gennemgår en skilsmisse. Det er svært at komme uden om en konflikt i en skilsmisse, og der kan være adskillige grunde til, at der med rette bør være en konflikt, men for barnets skyld, er det dog essentielt, hvordan det bliver håndteret. 

Det vigtigste punkt som forældre i en skilsmisse er at samarbejde, så konflikten ikke ender ud i en sag i retten. 10-13 procent af alle forældre, som bliver skilt, er i højkonflikt, og det kan have alvorlige konsekvenser for børn. Nogle af de konsekvenser, som der bliver peget på, er blandt andet depression, angst, problemer med temperament og adfærd samt ringe resultater i skolen.

Lovgivning

Forældreansvarsloven er en lovgivning, der sikrer, at et hensyn til barnets ret til trivsel og beskyttelse er første prioritet. Denne lov omfatter adskillige paragraffer, som har til formål at sikre barnets bedste. Men selvom, der findes konkrete love for, hvordan forældre skal sørge for, at et barn bliver skånet så vidt muligt for forældres beslutninger, så er der stadigvæk mange sager, hvor forældre behøver en form for myndighed til enten at rådgive eller løse problemerne. Ret&Råd er et advokatfirma i Århus, som beskæftiger med hjælp til børnesager og er eksperter i hjælp til forældremyndighed, bopæl og samvær.

Fra barnets perspektiv

  • Børnesamtaler med statsforvaltningen kan være meget svært for børn. Både fordi, det er svært at føle sig tryg hos en “fremmede”, som man skal åbne sig op for, men også fordi det kan være svært for børnene at være ærlige om, hvorledes de helst vil bo hos mor eller far. 
  • Nogle børn oplever, at myndighederne aldrig helt finder ud af, hvordan det egentlig står til i familien, og dermed får de ikke den rette hjælp, som kan være afgørende for barnets trivsel. 
  • Ældre søskende oplever ofte et særligt ansvar for deres mindre søskende og kan komme til at gå med en masse bekymringer samt en ansvarsfølelse, der ikke bliver taget hånd om. 
  • Hvis børnene oplever, at deres forældre er meget pressede, tilsidesætter de deres egne behov. I en skilsmisse er det vigtigt, at børnene mærker, at deres forældre stadig passer på dem, men børn kan hurtigt mærke, hvis deres forældre ikke har overskuddet til det, og i det tilfælde lægger de låg på deres egne behov.

Hjælp jeres barn med at komme bedst muligt igennem jeres skilsmisse og få juridisk hjælp, hvis det kan gøre processen nemmere for jer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *